Biciklizam

Naše područje odskače od uobičajene percepcije “ravne” Slavonije s obzirom na to da se ovdje uz ravnice s plodnim oranicama nalaze planine i gore, šumoviti dijelovi te vinogradi i zelene oaze u njihovom podnožju – idealno za vožnju biciklom.

KRUŽNA BICIKLISTIČKA STAZA „Kuna“

(XC – Cross Country) „Kuna“ dio je tematskog turističkog puta „Stazama lipicanca i kune“, a nalazi se oko Planinarskog doma Omanovac. Cross Country je naziv za kružne utrke, koje su u pravilu najprestižnije i najraznolikije, a često i najteže u kategoriji utrka brdskog biciklizma. Tome u prilog ide i činjenica da je za sada XC jedina olimpijska disciplina u brdskom biciklizmu.

Posebnost ove staze u odnosu na standardne XC staze, je prije svega planska gradnja, što je čini jedinom takvom u Hrvatskoj. Staza je namijenjena za kategoriju rekreativnih vozača jer na cijeloj dužini ima oscilacije od svega 3-5% pada terena, tako da je prihvatljiva za sve kategorije vozača, od rekreativaca do obitelji. XC „Kuna“ upotpunjuje sadržaj Brdsko biciklističkog parka „Psunj“ tako da je svim ljubiteljima brdskog biciklizma pružena mogućnost uživanja u svim kategorijama staza a to su: Downhill „AC/DC“ i „Debeli rt“, Singletrack „Desetka“ i Freeride „Mons Psunj“.

TEHNIČKI PODACI: 
težina staze: lagana 
dužina staze: 10 km 
širina staze: 1,2 – 3 m 
broj pristupnih točaka: 3 


OPĆE INFORMACIJE: 
– Vožnja stazom na vlastitu odgovornost. 
– Za korisnike staze mlađe od 16 godina je obvezna uporaba zaštitne kacige, a za ostale je preporučena. 
– Hodanje stazom dozvoljeno uz oprez. 

  • Biciklistička karta

https://www.tz-lipik.hr/cmsgalerije/sadrzajdrag_dokument76slika.pdf

  • Cikloturističke rute Požeško slavonske županije

https://www.tz-lipik.hr/cmsgalerije/sadrzajdrag_dokument77slika.pdf