Spomenik palim borcima

Pakrački glavni gradski trg još je od srednjeg vijeka bio mjesto okupljanja i trgovanja. Smješten ispred zidina nekadašnje pakračke utvrde, on je povijesno mjesto održavanja nadaleko poznatih sajmova. Preuređenje koje će izmijeniti njegovu funkciju i oblik dogodilo se sredinom 20.stoljeća kada je u njegovu središnjem dijelu postavljen Spomenik palim borcima iz Drugog svjetskog rata, zajedno sa spomen-kosturnicom koja se nalazila ispod njega. Oko ovog spomenika posađeno je drveće i postavljene su klupe, a svečano je otkriven 27. srpnja 1954., kada je ujedno otvoren i Muzej narodne revolucije u zgradi stare gradske općine. Unutar spomen-kosturnice bile su pokopane kosti 66 poginulih boraca iz Drugog svjetskog rata koje su ovdje svečano prenijete 1955. godine. Spomenik je smješten ispred tada tek sagrađene općine Pakrac koja je podignuta na mjestu porušenih vanjskih zidina srednjovjekovne pakračke utvrde.

Autor spomenika veliki je hrvatski kipar Vanja Radauš koji je izveo lik neznanog, ranjenog junaka naslonjenog na pušku u ekspresionističkoj pozi boli i ranjavanja.

Spomenik zajedno s kosturnicom nalazio se u središnjem dijelu trga sve do novog rješenja i uređenja trga pokrenutog 2015. godine. Prema novoj arhitektonskoj ideji uređenja, premješten je istočno od nekadašnjeg izvornog mjesta, a kosti iz spomen kosturnice premještene su na gradsko groblje Gavrinica. Spomenik je restauriran i sada uz spomen-obilježje poginulima u Domovinskom ratu te spomenik slavonskom banovcu predstavlja sinergiju važnih, povijesnih memorijskih točaka grada.