Sajam “Slavonski banovac”

Pakrac 16.10. ponovno središte sajmovanja u Slavoniji i kontinentalnoj HrvatskojPakrac će, nakon godinu dana pauze uzrokovane korona virusom, ove jeseni ponovno biti sajamsko središte Slavonije i kontinentalnog dijela Hrvatske, zahvaljujući 12. po redu Sajmu „Slavonski banovac“ koji će biti održan u subotu 16. listopada.

Sajam i ove godine organizira Grad Pakrac, u suorganizaciji s Udruženjem obrtnika Pakraca i Lipika, Poduzetničkim centrom Pakrac i Turističkom zajednicom Grada Pakraca, u partnerstvu s Hrvatskom gospodarskom komorom. Sajam će biti održan na otvorenom, u Ulici Matice hrvatske te na dijelu novoobnovljenog središnjeg Trga bana Jelačića, uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera.Sajam „Slavonski banovac“ se u proteklim godinama profilirao kao jedna od najznačajnih godišnjih manifestacija u Pakracu, a prema najavljenom programu tako će trebalo biti i ove godine.Nakon što je 2019. godine, zbog radova na rekonstrukciji središnjeg gradskog Trga bana Jelačića sajam po prvi puta bio održan na novoj lokaciji, u Ulici matice hrvatske i prostoru u i oko Gradske tržnice, ova nova lokacija se pokazala kao pun pogodak pa će ta dobra praksa biti nastavljena i ove godine, s razlikom što će dio ovogodišnjih sajamskih događanja biti organiziran i na samom novoobnovljenom trgu.

Petak 15.10. – „Dječje poslijepodne na šetnici“Upravo će Trg bana Jelačića biti mjesto održavanja „Dječjeg poslijepodneva na šetnici“ i to u petak 15. listopada kada će od 16 sati djecu, mališane i najmlađe Pakračane zabavljati članovi „MAK Teatra“ iz Zagreba.

U sklopu bogatog srednjevjekovnog programa za djecu biti će organizirana Viteška radionica kao i kazališna predstava „Mačak u čizmama“, a u večernjim satima će biti upriličen vatreni fire show. Uz sve navedeno, posjetitelje će zabavljati MAKovi lakrdijaši, iluzionisti, hodači na štulama i žongleri.

Subota 16.10. – središni Sajam uz 6. GrahfestU subotu 16. listopada već od 10 sati ćete moći razgledati, degustirati ili kupovati robu i proizvode koje će predstaviti sudionici Sajma na svojim štandovima. Zainteresirani svoj štand mogu rezervirati putem prijavnice koju mogu preuzeti na: https://tz-pakrac.hr/U 13 sati će u središnjem šatoru biti održana svečanost otvorenja Sajma uz kulturno – umjetnički program, a od 15 sati započinje tradicionalni 6. po redu Grahfest – natjecanje u kuhanju graha kojeg i ove godine organizira Udruženje obrtnika Pakraca i Lipika.

Uz Grahfest, tradicionalno će biti organizirana i Eno – gastro prezentacija udruženje obrtnika i obrtničkih komora iz cijele Hrvatske.Kotizacija za sudjelovanje na Grahfestu je 50,00 kuna, a prijaviti se možete na broj 098/724-669 (Davor). Ocjenjivanje je predviđeno u 18 sati, a proglašenje najboljih u 20 sati.

Najbolji kuhari graha će biti nagrađen dvodnevnim odmorom u vili „Ivana“ u Prekopakri, a proglašenje najuspješnijih je najavljeno za 20 sati.Ponuda u krčmi „Kod veprove glave“Gastronomsku ponudu Sajma obogat će pripadnici nacionalnih manjina koje žive i koje su aktivne na području Grada Pakraca, a koje će se predstaviti svojim „narodnim“ jelima. Uz njih, već tradicionalno na Sajmu će se ponudom srednjovjekovnih jela predstaviti i članovi Povijesnog društva Pakrac-Lipik u svojoj krčmi „Kod veprove glave“, a za ovu prigodu pripremili su autohtone starinske gastronomske delicije. Posebnost je što će se njihova gasto ponuda naplaćivati kovanicama Slavonskog banovca koje će biti kovane na samom sajmu, na prostoru Kovnice koju će propremiti Muzej grada Pakraca što je također važan dio promotivno-turističke ponude ovogodišnjeg Sajma.Srednjevjekovni program i „Bitka za kovnicu novca“Posebnost i ovogodišnjeg Sajma „Slavonski banovac“ bit će srednjovjekovni sadržaji i prikaz života iz toga doba, a uz već spomenutu krčmu „Kod veprove glave“ te domaće vitezove i streličare Slavonskog banovca, posjetiteljima će se predstaviti i nekoliko ostalih viteških udruga. Srednjevjekovni program će kulminirati u 18 sati kada će biti upriličena uvijek atraktivna i zabavna viteška borba „Bitka za kovnicu novca“.U večernjim satima, od 21 sat u velikom šatoru će koncert održat Tamburaški sastav „Satir“.

Sve dodatne informacije vezane uz ovogodišnji Sajam Slavonski banovac pratite na našim društvenim mrežama i na stranici www.pakrac.hr te putem medija.I na naravno, rezervirajte 16.10. za Sajam Slavonski banovac u Pakracu jer… „Nije sve u novcu, ima nešto i u banovcu“.

70Nikolina Novinc, Zvonimir Miler i 68 drugih23 dijeljenjaSviđa mi seKomentarPodijeli