“Sajam Slavonski banovac” – Grahfest, Sajam , Srednjovjekovni festival…./listopad

Sajam Slavonski banovac

 Zašto naziv Slavonski banovac?  Naziv sajma „Slavonski banovac“, je zbog prve kovnice novca u Hrvatskoj,koja je postojala upravo u Pakracu od 1256. do 1260. godine. Naime, tada se kovao novac „Slavonski banovac“ te je upravo naš „banovac“ poslužio kao inspiracija autorima današnjem hrvatskom novcu – kuni, jer se na poleđini novčića nalazio lik kune.

Cilj manifestacije je predstaviti potencijale kontinentalne Hrvatske, promovirati turističku ponudu, autohotne proizvode, stare zanate i obrte te sve tradicionalne vrijednosti koje čine kontinentalnu Hrvatsku atraktivnom i vrijednom pažnje, są svrhom osnaživanja i razvoja ruralnog turizma i poljoprivrede.

Grahfest

Tradicionalna priprema ovog jela, svake godine privlači sve veći broj znatiželjnika i gurmana. Specifičnost pripreme ovog jela leži u tome, što prijavljene ekipe iz cijele RH kuhaju grah u kotlićima na otvorenom, te se na kraju uz stručan žiri biraju pobjednici Grahfesta! 

Bitka za kovnicu novca

Na autentičnoj lokaciji Starog grada, na mjestu gdje je djelovala  prva kovnica novca u RH (srednji vijek) odvija se završna bitka za kovnicu novca. Tijekom cijelog dana, posjetitelji imaju priliku vidjeti, doživjeti i sudjelovati u životu srednjeg vijeka na našem području. Posjetitelje očekuje bogati program, srednjovjekovni streličarski turnir, srednjovjekovno mačevanje, izložba srednjovjekovnog oružja, spektakularna bitka za kovnicu novca, a za najmlađe predstava!

Radionice, predstave, luna park….

Uspjeh ovog sajma dugujemo odličnoj tematskoj organizaciji ove manifestacije. Svaki dio sajma je pomno osmišljen pri čemu se vodi računa da pojedini dio sajma prilagodi svakoj populaciji.

Tako da uz gastronomski dio, povijesni i izložbeno – prodajni dio sajma, osmišljen je kutak za djecu! Djeca uživaju u tematskim radionicama, predstavama na otvorenom , a tu je i šareni lunapark !