Muzej grada Pakraca

Telefon: 034/411-113

Adresa: Hrvatskih velikana 2

Web : https://www.muzej-pakrac.hr/

Facebook: https://www.facebook.com/muzejgrada.pakraca/

Radno vrijeme:

– ponedjeljak, srijeda, petak  7-16h

–  utorak, četvrtak 7-19h

Cijena ulaznice  za učenike, studente i umirovljenike je 5 kuna.

Za sve ostale cijena ulaznice je 10 kuna.

Svim zainteresiranim nudimo posjete izvan navedenog radnog vremena te vikendima  uz prethodnu najavu telefonom ili na email adresu muzeja.

email: muzej@pakrac.hr

Muzej je započeo raditi nakon Domovinskog rata, u gradu koji je pretrpio velika ratna oštećenja, a kao samostalna ustanova 2009. g., što ga čini jednim od najmlađih u Hrvatskoj. Smješten je u objektu Malog dvora – Janković, dijelu zaštićene arhitektonske cjeline kompleksa Janković, koju čine još kurija te dvije gospodarske zgrade. Riječ je o središtu nekadašnjega pakračkog vlastelinstva bogate i značajne obitelji, sagrađenoga u 18. st., a nedavno obnovljenog.

Kompleks je važan zbog činjenice da nigdje u Slavoniji uz dvorac nije očuvan i znatniji gospodarski kompleks. Arheološka građa obuhvaća keramiku, kosti i druge nalaze sa stare pakračke srednjovjekovne utvrde. Etnografska baština zastupljena je narodnim nošnjama, predmetima za svakodnevnu uporabu, alatima za obradu zemlje… iz sela u okolici Pakraca i Lipika.

Kulturno-povijesnu građu čine uporabni predmeti, instrumenti, alati obrtnika, tekstil, stare kuharice (prva polovica 20. st.). Zanimljiva je zbirka školske građe koju čini arhiv Učiteljske škole u Pakracu, školske klupe i nastavna pomagala. U numizmatičkoj zbirci svojom se vrijednošću izdvajaju slavonski banovci (13. st.). Jedna od najljepših hrvatskih, ali i europskih kovanica kovana je upravo u Pakracu u prvoj hrvatskoj kovnici novca (1256. – 1260.).Muzej posjeduje i stare razglednice i fotografije Pakraca i Lipika, namještaj, te manju zbirku recentnih umjetnina.

ASCII Kolor stitching | 33 pictures | Size: 15710 x 6744 | Lens: Standard | RMS: 2.91 | FOV: 360.00 x 154.55 ~ 12.73 | Projection: Spherical | Color: LDR |
created by dji camera
created by dji camera