Muzej grada Pakraca

Muzej je započeo raditi nakon Domovinskog rata, u gradu koji je pretrpio velika ratna oštećenja, a kao samostalna ustanova 2009. g., što ga čini jednim od najmlađih u Hrvatskoj. Smješten je u objektu Malog dvora – Janković, dijelu zaštićene arhitektonske cjeline kompleksa Janković, koju čine još kurija te dvije gospodarske zgrade. Riječ je o središtu nekadašnjega pakračkog vlastelinstva bogate i značajne obitelji, sagrađenoga u 18. st., a nedavno obnovljenog.

Kompleks je važan zbog činjenice da nigdje u Slavoniji uz dvorac nije očuvan i znatniji gospodarski kompleks.Arheološka građa obuhvaća keramiku, kosti i duge nalaze sa stare pakračke srednjovjekovne utvrde. Etnografska baština zastupljena je narodnim nošnjama, predmetima za svakodnevnu uporabu, alatima za obradu zemlje… iz sela u okolici Pakraca i Lipika.

Kulturno-povijesnu građu čine uporabni predmeti, instrumenti, alati obrtnika, tekstil, stare kuharice (prva polovica 20. st.). Zanimljiva je zbirka školske građe koju čini arhiv Učiteljske škole u Pakracu, školske klupe i nastavna pomagala.U numizmatičkoj zbirci svojom se vrijednošću izdvajaju slavonski banovci (13. st.). Jedna od najljepših hrvatskih, ali i europskih kovanica kovana je upravo u Pakracu u prvoj hrvatskoj kovnici novca (1256. – 1260.).Muzej posjeduje i stare razglednice i fotografije Pakraca i Lipika, namještaj, te manju zbirku recentnih umjetnina.