Crkva Uznesenja BDM u Pakracu

Katolička crkva posvećena Uznesenju Blažene Djevice Marije posvećena je 1763. god.Crkva je specifična po svom položaju na povišenju do kojeg vodi široko stubište te dominira gradsom vizurom. Ovakav položaj specifičan je za barokna sakralna zdanja.

Crkva je jednobrodna, longitudalnog tlocrta s polukružnim svetištem i masivnim zvonikom smještenim uz pročelje. Prošla je puno mijena pogotovo njen interijer koji je izvorno bio pravi primjer skladnog baroknog interijera ukrašenog oslikanim zidovima, drvenim oltarima, propovjedaonicom te vitrajima. Glavni oltar posvećen Blaženoj Djevici Mariji izradio je poznati kipar Franz Straub 1760. god.

Nakon teškog stradanja u Domovinskom ratu većina inventara je danas na restauraciji. Odnedavno je crkva ukrašena novim vitrajima suvremenog akademskog slikara Josipa Botterija Dinija, a uskoro se očekuje i završetak radova na najvrjednijem središnjem glavnom oltaru. Jedna od posebnih vrijednosti crkve su svakako orgulje koje su rađene u poznatoj radionici Heferer (1900.), trenutno se obnavljaju te se također uskoro očekuje njihov skori povratak u crkvu.